Başarı Hikayeleri

E-KART SİSTEMLERİ AŞ.

Giesecke&Devrient ile Eczacıbaşi Holding`in ortak bir vizyon ile kurduğu E-Kart Elektronik Kart Sistemleri AŞ., günümüz iş yaşam şekli olarak belirtilen E-ticaret ve E-işin yüksek güvenlik, yetki belirleme ve tanımlama, ucuz veri saklama ve yönetimi alanlarında uzmanı Türkiyenin ilk yüksek güvenlikli akıllı kart geliştirme ve üretim merkezi hanline gelmiştir.

Proje Detayları ve Hedefler

E-Kart, Mikro` nun ERP çözümünü 2002 yılından beri kullanmaktadır. Kuruluşundan günümüze, iş hacmindeki sürekli artış, terminlerin bazı ürün gruplarında saatler seviyesine düşmesi, ürün çeşitliliğinin artması, üretim planlaması ve kontrolünde, depo yönetiminde ve bakım süreçlerinde, gerek bölüm içi gerekse de bölümlerarası operasyonların koordinasyonunu, takibini ve doğru zamanda yapılabilmesini zorlaştırmaya başlamıştı. Elde kullanımı esnek bir ERP yazılımı olmasına rağmen, sisteme girilmesi gereken verilerin fazlalığı, veri girişlerinin zamanında yapılamaması süreçte aksamalara sebep olmakta, bazı veriler birkaç saat geriden takip edilebilmekteydi.

Çözüm olarak, bakım, üretim ve depo alanlarına barkod okuyuculu terminallerin yerleştirilmesi, bütün dahili evraklarda barkodların kullanılması ve her türlü veri girişinin bu terminalller kullanılarak, barkodlar vasıtasıyla, zamanında, kolaylıkla ve minimum hata ile yapılması tasarlanmıştı. Doğal olarak, her ortamda ve seviyede çift veri girişini ve veri girişlerindeki kayıpları engellemek için çözümün, mevcut Mikro ERP ile entegre çalışması gerekiyordu.

Uygulama

Tasarlanan çözüm ve hedeflerimiz doğrultusunda firmalarla görüşüldü. Sadece yazılımcı kimliği ile değil, yeniden mühendislik (re-rengineering) kimliği ile de öne çıkan Bursa Mikro Teknik Yazılım Firması ile çalışma kararı alındı. Kendilerine mevcut iş akışları ile kurgulanan yeni iş akışları sunuldu. Kurgulanan iş akışları ile önerdikleri çözümler bir kez daha analiz edildi ve düzeltmeler yapıldı. Daha sonra programlar kendileri tarafından yazıldı.

Kazanımlar
Üretim Planlama, planlama ve kontrolün anlık takibini, ERP yazılımında farklı ekranlardan alabildiği ve genelde telefon ile e-posta desteği de gerektiren bilgileri, kokpit benzeri tek bir ekrandan alabilir ve değerlendirebilir hale geldi. Üretim, daha az vakit harcanarak daha verimli yönlendirilebilir oldu.

Depo Bölümü, fabrika içi lojistiğin takibini anlık ve tek bir ekrandan yapabilir hale geldi. 

PC ekranı önünde yapılan ve bir depo elemanın tam gününü alan veri girişleri, tüm depo ekibi tarafından, el terminalleri ile PC` ye ihtiyaç duyulmadan ve anında yapılabilir hale geldi. Eksik ve yanlış girişlerin son derece azalmasının yanında, her türlü stok hareketinin anında yapılabilmesi, anlık stok takibini sağladı. Güvenlikli üretimin gereği olan koşullara paralel sevkiyat evrakları için geçmişte 2 saatlik bir süre haracanırken, bu süre 10 dakikaya kadar düştü.
Bakım Bölümü, bütün arizi ve önleyici bakımların koordinasyonunu anlık yapabilir ve izleyebilir, faaliyetleri ise, malzeme ve işçilik bazında izlenebilir hale geldi. Günlük veri toplama ve raporlama gerektiren yardımcı tesisler faaliyetlerinin, el terminalleri ile sisteme aktarılması, bu verilerin de anlık takip edilebilip raporlanabilmesini sağladı.


Tüm bölümlerde, geçmişte PC ekranı önünde, uzun süreler alarak yapılan işlemlerin süreleri ile bu veri girişleri esnasında yapılan hatalar azaldı. Birbiri ardına yapılması gereken ve birbirini tamamlayan süreçler, ilki izleyeni tetikleyecek şekilde otomatize edildi. Üretimde hangi makinede hangi işin yapıldığı, makinenin çalışır mı yoksa arıza da mı olduğu gibi bilgilerin görsel olarak izlenebilmesinin yanı sıra, ERP yazılımımızda olmayan, bize özel ve birden fazla sürecin birbiri ile korelasyonunu takip etmemizi sağlayan raporlar alınabilmeye başladı.