E-Ticaretin Yan Faydalarından Birkaçı
» Sipariş yönetimi
» Müşteri servisi ve destek hizmetlerinde tüketiciye serbest giriş imkanı
» Müşteri ihtiyaçlarını en iyi biçimde tespit
» Sanal müşteri kitleleri oluşturabilme
» İşlemlerde daha düşük maliyet
» Katalog basımı ve dağıtımında "sıfır" maliyet
» Firma fiziksel donanımında az maliyet
» Kar marjlarını yönetebilmek

E-Ticarette Başarılı olmak için 5 adım
1. Müşterilerinizin sizinle iş yapması kolaylaştırılmalı
2. Son tüketiciyi hedefleyerek ürün ve hizmetler sunulmalı
3. Müşteri ilişkileriniz onlar tarafındaki ihtiyaçlar üzerine kurulmalı
4. Gelişime açık bir e-ticaret altyapısı ve mimarisi oluşturulmalı
5. Müşteri sadakatini arttırmak hedeflenmeli ve her geçen gün internet kullanıcı sayısının arttığı da unutulmamalıdır. Bu sayı Dünyada 2.1 milyara ulaştı. Türkiye'de 40 milyonun üstünde. bir rakama işaret etmektedir.

Sanal Pos nedir?
Elektronik ticaretin anahtarlarından biri de "Sanal POS" denilen sistemlerdir. Web üzerinden ödeme söz konusu olduğunda sanal POS´lar devreye girer. Klasik alışverişlerde kullandığımız POS (Point of sale- ödeme noktası) cihaz ve sistemlerinin, web siteleri üzerinden alışveriş yapmaya olanak sağlayan şekline sanal POS -VPOS (Virtual point of sale) denmektedir.

Kısaca buna Internet´e uyarlanmış POS da diyebiliriz. Sanal POS ile alıcı-satıcı ya da satıcı-tedarikçi arasında online bir ödeme sistemi ve altyapısı kurulmuş olur. Sistem basit olarak, firmanın web sitesi üzerinden bilgilerini giren alıcının banka ve kredi kuruluşlarında olan hesabından, aldığı ürün veya hizmetin bedeli olan paranın firmanın kendi banka hesabına geçmesine dayanır.

Bu sistemi uygulamak son derece kolay ve zahmetsizdir. Ürün ve hizmetlerini web üzerinden pazarlamayı düşünen bir firma öncelikle ticari hesabının bulunduğu bir banka ile üye işyeri ve e-ticaret sözleşmelerini imzalaması, devamında da bankaya ait VPOS yazılımını kendi web sitesine kurması yeterlidir.

Sanal POS işleyiş olarak oldukça güvenlidir, tüm işlemler Bu süreç esnasında, dijital olarak gerçekleştirilir. Güvenlik sistemleri SSL 128 bit´lik şifreleme algoritmasına dayanan dijital imza ve dijital sertifikalı giriş-çıkış işlemlerini çözmek çok zordur, bu nedenle klasik bir alışverişte yaşayacağınız güvenlik tehlikesi (Hele hele günümüzde) kat be kat daha fazladır.

Sanal POS kullanmanın sağlayacağı faydalar
1. Internet yoluyla gerçekleştirilen alışverişlerde en etkili ve güvenli ödeme metodudur.
2. Perakende (B2C- firmadan müşteriye-) satışlarda %35-40 arasında artış sağlar...
3. İşletmenin pazarlama alanını dar bir bölge ve şehirden kurtarıp, ülke çapında yaygın bir ağa kavuşmasını sağlar hatta ihracat olanaklarını da ciddi anlamda arttırır.
4. İmaj, tanıtım ve rekabet gücü anlamında işletmeye büyük artı değer sağlar. Yüzyüze satış sürecinden çok daha kısa sürelerde alışveriş olanağı tanır..
6. Elektronik ortamda yapılan işlemler kısa sürede tamamlanır, zamandan tasarruf sağlanır. Bu durum müşteri memnuniyetini arttırır, devamlılık sağlar..
7. Sipariş ve satışlarla ilgili bilgileri veri tabanına aktarır ve saklar.
3D Secure
İnternet üzerinden kredi kartı ya da banka kartıyla yapılan alışverişlerde müşteri ve banka arasındaki gerçekleşen kart işlemlerinin güvenliğinin artırılması için geliştirilmiş olan bir sistemdir. 1 Temmuz 2007 itibariyle, Bankalar arası Kart Merkezinin de(BKM), 3D Secure güvenlik sistemini Sanal POS`lar için zorunlu hale getirmiştir.

Ödeme yaparken kullanılan sistem uyarınca, sanal ödeme işlemi sırasında müşteriye bankası tarafından ödeme şifresi sorulmakta ve böylece kart sahibinin kimlik bilgileri doğrulanmaktadır. Bunun sonucunda, yetkisiz kişilerin kartlarını internet ortamında kullanması engellenmektedir.
Sayfa: 1 - 2